Olej-konopny.com.pl

Na co stosować olej konopny? Wiemy!

Mąka konopna – właściwości i zastosowanie

mąka konopna

Mąkę konopną można zastosować do zrobienia owsianki konopnej, natomiast również, jako pomocny dodatek białkowy czy witaminowo mineralny do zup, dodatków, wypieków, artykułów z kwaśnego mleka. W kuchni domowej poleca się także wykorzystywanie mąki konopnej, jako elementu panierki do kotletów mięsnych czy warzywnych czy jako zwykłego zagęszczacza do rozmaitych sosów.

Jedno jest pewne. Produkty konopne to nie tylko olej CBD czy inne suplementy diety. Konopie dały nam cały wszechświat nowych możliwości tworzenia produktów. Mąka konopna jest jednym z nich.

Warto wiedzieć jakie są jej zalety.

Zalety mąki konopnej

Mąka konopna doskonale nadaje się, aby z pewny oraz prosty sposób zwiększyć efektywność systemu oraz dać mu potrzebnych witamin oraz elementów mineralnych. Dania z mąką konopną można zatem polecić zwłaszcza osobom uprawiającym sport, na dietach eliminacyjnych oraz odchudzających, dzieciom oraz młodzieży rozwijającej się, natomiast również rekonwalescentom. Dzięki własnym właściwościom mąką konopna jest uznawana wprost za naturalne, efektywne lekarstwo na wiele często występujących chorób.

Podstawowe zalety mąki konopnej:

  • zmniejsza cholesterol,
  • pomaga pokonać łupież,
  • zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe,
  • zapalenia stawów,
  • usprawnia krążenie,
  • zwiększa wytrzymałość,
  • daje siłę i jest źródłem świetnej jakości białka roślinnego
  • zwiększa metabolizm.

Co wartościowego można zrobić z mąki konopnej?

Mąka konopna to naturalny artykuł spożywczy będący świetnym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej czy żytniej. Ma intensywniejszy żółtobrązowy odcień oraz nieco bardziej charakterystyczny posmak. Jego obecność jest w stanie nadać wypiekom oraz potrawom niepowtarzalnego smaku. Jako iż mąka konopna jest artykułem bezglutenowym, ma trochę odmienną gęstość od własnego białego odpowiednika. Do jej gęstości należy się zatem przyzwyczaić.

Mąka konopna – wartości wzmacniające

Tak jak w wypadku oleju z konopi, mąka ma w sobie cały system naturalnych kwasów, glikoli, witamin oraz minerałów. Jednym spośród jej największych plusów jest złotą proporcję kwasów omega 6 oraz 3. Mąka konopna charakteryzuje się dużą ilością̨ cynku, potasu, magnezu, żelaza i wapnia – o wiele większa aniżeli̇ owa z mięsa lub mleka. Ma również największe natężenie globulin (65%). Globuliny odgrywają istotną rolę w procesach naprawy uszkodzonego DNA.

Dzięki spożywaniu mąki konopnej zdecydowanie polepszymy jakość własnego zdrowia. Jest ona naturalnym rozwiązaniem na mnóstwo chorób. Przede wszystkim dodaje energii oraz podkręca metabolizm. Poza tymże zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi oraz ciśnienie krwi, wspiera wytrzymałość systemu, redukuje symptomy syndromu napięcia przedmiesiączkowego oraz bóle miesiączkowe, łagodzi symptomy zapalenia stawów, pomaga odbudować mięśnie po treningu fizycznym i wspiera system po radioterapii oraz kontuzjach, usprawnia krążenie krwi.